Grasland vernieuwen? Nu is het moment

Extreme weersomstandigheden hebben het lastig gemaakt om op het juiste moment grasland te verbeteren. De grote hoeveelheid neerslag van afgelopen na- en voorjaar heeft op sommige percelen voor structuurschade gezorgd. Daarom is het belangrijk om nu de kwaliteit van je grasland te beoordelen en te beslissen of het tijd is voor vernieuwing.

Ideale inzaaiomstandigheden

De bodem is op temperatuur, en door de dauw en regen zijn de kiemomstandigheden perfect. Ook de onkruiddruk is in deze tijd van het jaar lager. Dit maakt het een uitstekend moment om grasland te vernieuwen.

Inzaaien of doorzaaien?

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om na te gaan of herinzaaien noodzakelijk is of dat doorzaaien voldoende is. Om dit te bepalen is een kritische blik naar het perceel voldoende. Als er meer dan 60% gewenste grassen in het perceel aanwezig zijn, kan doorzaaien voldoende zijn. Hiervoor gebruik je 10 á 15 kilogram per hectare van een speciaal doorzaaimengsel, zoals DoorzaaiMax ProNitro. Dit houdt de graskwaliteit op peil, met een goede opbrengst en voederwaarde als resultaat.

Als er minder dan 60% gewenste grassen in het perceel staan is herinzaai de beste optie om de kwaliteit te verbeteren. De keuze van het juiste graszaadmengsel is hierbij erg belangrijk. . De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van het juiste mengsel is wat de gewenste levensduur van het grasland is. Oftewel; wil je een blijvend of tijdelijk grasland inzaaien?

Blijvende weidemengsels

De ForageMax blijvende weidemengsels zijn zowel geschikt voor maaien als beweiden. Daarnaast kunnen alle blijvende weidemengsels worden aangevuld met een klavers of kruiden voorextra eiwit of meer biodiversiteit.

Voor een maximale melkproductie adviseren wij onze MelkMax mengsels. Met DLF Fiber Energy rassen, die de voederwaarde verhogen en meer energie leveren voor een hogere melkproductie. Deze rassen verbeteren ook de verteerbaarheid, wat leidt tot een hogere voeropname..

TetraMax, met een deel DLF Fiber Energy rassen, is ideaal voor het realiseren van hoge grasopbrengsten met een goede droogtetolerantie. Zowel MelkMax als TetraMax is verkrijgbaar met timothee, waardoor er extra smakelijkheid aan de mengsels kan worden toegevoegd.

MultiMax is een mengsel van gras, klavers en kruiden. De klavers zorgen voor de stikstofgift aan het omliggende gras en kruiden, waardoor een hoge productiviteit ontstaat. Engels raaigras en timothee zorgen voor een sterke voorjaarsproductie. Wanneer de grasgroei terugzakt in de zomer zorgen de klavers, cichorei en de smalle weegbree voor een sterke zomerproductie. Deze combinatie zorgt jaarrond voor een betrouwbare ruwvoerproductie.

Tijdelijke weidemengsels

Veel van de tijdelijke weidemengsels van ForageMax komen het beste tot hun recht in maaisystemen. Deze mengsels variëren in levensduur van één tot vier jaar en zijn gericht op hoge maai- of eiwitopbrengsten.

Voor optimale maaiopbrengsten kun je kiezen voor Raaigras PLUS en Rietzwenk PLUS. In Raaigras PLUS is Engels raaigras versterkt met rietzwenk voor een robuustere plant die 20% meer oplevert dan gewoon Engels raaigras. Rietzwenk PLUS is versterkt met Engels raaigras, dit zorgt een verbeterde verteerbaarheid en een hogere standvastigheid. Beide mengsels kunnen ook aangevuld worden met klavers of kruiden voor extra eiwit en biodiversiteit.

Voor hoge eiwitopbrengsten biedt EiwitMax, dat Raaigras PLUS, luzerne en klavers bevat, een uitstekende oplossing. LuzerneMax bestaat voor 70% uit luzerne, aangevuld met klavers. Dit mengsel bevat geen gras, waardoor het inzetbaar is als vlinderbloemig gewas voor de ECO-regeling.

De basis voor een productief grasland

Met de bodem op temperatuur en ideale kiemomstandigheden, is dit de kans om door te zaaien of opnieuw in te zaaien voor een verbeterde graskwaliteit en -opbrengst. Of je nu kiest voor een blijvend of tijdelijk weidemengsel, ForageMax biedt opties voor elke behoefte, zoals het maximaliseren van de melkproductie of het verhogen van het aandeel eiwit van eigen land. Een overzicht van alle mengsels vind je hier.