Van vanggewas tot rustgewas: wat zaai je na de mais?

De afgelopen periode is de maïs op veel plaatsen bijgetrokken. Het onstuimige voorjaar heeft ervoor gezorgd dat er grote verschillen zijn in de ontwikkeling van de maïs. Terwijl de één de maïs er tussen eind april en begin mei erin had zitten, heeft de ander de maïs pas in juni kunnen zaaien. Daarom is er onzekerheid over of de kolf zich nog voldoende zal ontwikkelen bij deze laat ingezaaide percelen.

Het inzaaien van een vanggewas na de maïs biedt verschillende voordelen: het verbetert de bodemstructuur, verhoogt de biodiversiteit, bindt stikstof, legt koolstof vast en vult de organische stof in de bodem aan. Droge zomers, en in dit geval het natte voorjaar en eventuele mestbeperkingen maken het uitdagend om voldoende ruwvoer te winnen. Naast deze hierboven genoemde voordelen biedt een vanggewas een kans om extra kwalitatief ruwvoer te winnen, zeker na een nat voorjaar en met beperkingen in mestgebruik.

Rustgewas na de maïs

Wil je na de maïsteelt één jaar een rustgewas van grasklaver in zaaien, dan is Vital Earth Rotatiegras de ideale keuze. Dit is rustgewas bestaat uit Raaigras PLUS, gekruist raaigras, rode klaver en inkarnaatklaver en biedt een goede voederwaarde. Het mengsel bestaat voor 50% uit vlinderbloemigen, wat zorgt voor een hoge stikstofbinding en veel eiwit van eigen land. Daarnaast heeft Vital Earth Rotatiegras een positief effect op de puntenregeling voor de ECO-activiteiten van het GLB. Met dit mengsel maai je vier tot vijf snedes met een hoge drogestof- en eiwitopbrengst, terwijl je minder hoeft te bemesten dan bij enkelvoudig gras.

Als je na de maisvoor een langere periode een weidemengsel wilt zaaien, zoals in een rotatieteelt, kies dan voor TurboMax of UltraMax. Deze mengsels verzekeren je van een zeer hoge maaiopbrengst

Vanggewas en ruwvoerproductie

Een vanggewas dat de bodem verbetert en tegelijkertijd eiwitrijk ruwvoer oplevert, deze combinatie vind je in Vital Earth Vanggras. Dit één-snedige grasklaver mengsel maakt het mogelijk om zonder bemesting eventuele ruwvoertekorten op het bedrijf aan te vullen.

Vital Earth Vanggras bestaat uit Italiaans raaigras, inkarnaatklaver, gekruist raaigras en voederwikke. Italiaans raaigras en gekruist raaigras zijn in staat om op korte termijn veel organische stof aan te leveren en zorgen voor een goede bodembedekking. Gekruist raaigras is een combinatie van Engels met Italiaans raaigras, waardoor het productiever is met een snellere voorjaarsontwikkeling dan zuiver Engels raaigras. Dit is aangevuld met inkarnaatklaver, en voederwikke. Dit zijn beide vlinderbloemigen die stikstof binden en beschikbaar maken voor het gras. De grassen in combinatie met inkarnaatklaver en voederwikke zorgen, zonder te hoeven bemesten, voor een hoge eiwitopbrengst en een hogere voederwaarde dan enkelvoudig Italiaans raaigras.

Gewassen voor bodemverbetering

Als de focus ligt op bodemverbetering en niet op een productie, kun je verschillende groenbemesters inzetten na de maïs. Denk hierbij aan Vital Earth Humus N-Fix, Japanse haver met Rokali of bladrammenas.

Bladrammenas is een budgetvriendelijke groenbedekker, maar als er sprake is van rotatieteelt met akkerbouwgewassen dan kan bladrammenas ook ingezet worden om aaltjes te bestrijden in de bodem. Daarnaast heeft bladrammenas een positief effect op de bodemkwaliteit doordat het een diepwortelend gewas is. De diepe beworteling helpt om bodemverdichting te doorbreken, waardoor doorlatendheid en de structuur van de grond verbetert.

Vital Earth Humus N-Fix zorgt voor opbouw van organische stof en stikstofbinding in de bodem. Het mengsel bestaat uit Japanse haver, facelia, inkarnaatklaver en zomerwikke. In deze combinatie zorgt Japanse haver voor veel effectieve organische stof, facelia verhoogt de biodiversiteit, inkarnaatklaver en zomerwikke zorgt voor extra stikstofbinding. Bovendien heeft het mengsel ook een positieve invloed op de bodemstructuur.

Je kunt ook kiezen voor een enkelvoudige Japanse haver gemengd met Rokali, een eenjarige inkarnaatklaver. Het voordeel van Japanse haver, namelijk de opbouw van organische stof, wordt dan gecombineerd met stikstofbinding door de inkarnaatklaver. Het zaaiadvies voor Japanse haver is 70 kg p/ha. Voor extra stikstofbinding adviseren wij om 10 kg Rokali bij te mengen.