DUURZAAMHEID IS DE BASIS VAN ONS BEDRIJF
De wereld verandert, en wij zijn vastbesloten om alles ten goede te veranderen. Doe je mee?
De landbouw en groene ruimtes staan onder ongekende druk. Terwijl het klimaat extremer wordt, moeten planten niet alleen aanpassen, maar ook helpen de ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit vraagt om een ongekende inspanning op het gebied van veredeling om robuuste, klimaatvriendelijke rassen te ontwikkelen. Gelukkig zijn wij klaar voor deze uitdaging. Als een van 's werelds toonaangevende gras- en voederzaadbedrijven, beschikken we over de middelen om duurzame verandering te ondersteunen.
Het gras is groener wanneer je met ons samenwerkt
Alles begint bij genetica; de natuurlijke code om duurzame veranderingen door te voeren. Dit is onze expertise. Dankzij onze veredelingstechnieken vind je nu al rassen die ziektes beter weerstaan, efficiënter omgaan met voedingsstoffen en van hogere kwaliteit zijn. Het mooie van genetische verbeteringen is dat ze hun waarde door de hele keten doorgeven, of het nu gaat om melkproductie of gras voor je gazon. Ze vragen geen extra input, soms zelfs minder, waardoor veredeling zo'n belangrijk instrument is voor duurzaamheid.
Zorg voor onze omgeving
Naast onze missie om de CO2-voetafdruk te verkleinen, moeten we ook het milieu beschermen en de genetische diversiteit van planten en fauna waarborgen. Deze doelen zijn nauw verbonden met onze inspanningen om de rassen van morgen te verbeteren. Een resultaat van deze inspanningen is de nieuwe voedergewas AgritaiN®. Wanneer koeien grazen in een grasland met AgritaiN®, wordt hun urine verdund, waardoor stikstofuitspoeling van normale urineplekken aanzienlijk wordt verminderd. Dit unieke voordeel toont de vooruitgang die veredeling kan brengen.
Om biodiversiteit te behouden, zijn onze grassen en vlinderbloemigen ontwikkeld om goed te presteren in mengsels met meerdere soorten. Elk soort draagt specifieke voordelen bij zonder de andere soorten te overwoekeren. Je vindt bij ons tal van zulke succesvolle mengsels voor de veehouderij en voor sport en recreatie.
Je kunt niet groen zijn als je in het rood staat. Deze wijze woorden vatten de waarheid en uitdagingen samen van werken aan duurzaamheid – niet alleen voor DLF, maar ook voor alle gebruikers van onze producten. Als duurzaam zaadbedrijf zetten we wetenschap om in groei: zowel groene als financiële groei. Dit kan alleen door het innoveren van nieuwe producten.
Nul emissies
De EU en andere landen hebben een duidelijke missie om de emissies in de landbouw te verlagen. In 2030 moeten de emissies met 50% zijn verminderd ten opzichte van de niveaus in 1990, en in 2050 moeten ze volledig nul zijn. Wij dragen bij aan deze missie en richten ons onderzoek op drie belangrijke gebieden:
Emissies van land
Stikstofoxide (NOX) emissies zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de koolstofvoetafdruk van de landbouw. Aangezien overtollig stikstof in de bodem de belangrijkste oorzaak is van NOX-emissies, ontwikkelen we voedergrassen en vlinderbloemigen met een grotere wortelmassa en verbeterde stikstofopname. We selecteren ook op een verhoogde standvastigheid, zodat de grasmat langer actief blijft.
Emissies van koeien
Meer dan de helft van de koolstofvoetafdruk van de landbouw komt van methaanproductie tijdens het herkauwen. Methaan ontstaat wanneer het voer moeilijk te verteren is. Om dit probleem aan te pakken, gebruiken we AI om te selecteren op hoge verteerbaarheid in al onze voedergrassen. Het verbeteren van de verteerbaarheid met 1% verlaagt methaanemissies met 1% per geproduceerde liter melk. Bovendien levert dit extra voordeel op, aangezien de koe ook 0,25 liter meer melk produceert.
Koolstofvastlegging
Planten zijn uitstekend in het verminderen van CO₂ in de atmosfeer. Via fotosynthese wordt CO₂ opgenomen in de plantstructuren en opgeslagen in verschillende plantendelen. Een manier om CO₂ op te slaan is door koolstof in de bodem vast te leggen. We gebruiken geavanceerde screeningstechnieken om grasrassen te vinden met de diepste wortelmassa. Een diepe wortelmassa zorgt voor meer koolstofvastlegging die niet ongedaan wordt gemaakt door ploegen of andere bodembewerkingen.
Voorlopers in het veld
Wij geloven in een duurzame toekomst. Deel jij die overtuiging met ons? Dan waardeer je het vast hoe wij de grenzen van wat mogelijk is in de zaadindustrie verleggen.
Onze toewijding aan duurzaamheid komt tot uiting in onze innovaties en R&D. Hieronder vind je twee van onze nieuwste en beste voorbeelden hiervan. Wat deze innovaties speciaal maakt, is dat het niet alleen gaat om betere planten kweken, maar ook om hoe we grassen, klavers en luzerne begrijpen en toepassen.
Groei diepere wortels met RadiMax
Wat gebeurt er onder de grond? Met RadiMax komen we erachter.
RadiMax is de meest geavanceerde wortelscreeningfaciliteit ter wereld. Met camera's die drie meter diep in de grond reiken, krijgen we unieke beelden die planten identificeren met de beste wortelstructuur en de langste wortels.
Deze diepgaande kijk onder de grond stelt ons in staat om nieuwe grasrassen te selecteren en te kweken die beter bestand zijn tegen droogte, efficiënter voedingsstoffen opnemen en meer koolstof opslaan. Nergens ter wereld bestaat iets vergelijkbaars.
Eet je groente
Dieren, zoals varkens en kippen, hebben eiwitten nodig in hun voer. Maar waar moet dat eiwit vandaan komen? Tegenwoordig wordt veelal geïmporteerde soja gebruikt, maar wij geloven in een duurzamer alternatief.
In augustus 2021, na jaren van onderzoek, openden we BioRefine Denmark samen met DLG en Danish Agro. Hier produceren we 7.000 ton graseiwitpoeder van 2.500 hectare lokaal klavergras en luzerne, als alternatief voor geïmporteerde soja.
Dit is zo duurzaam als het maar kan. Waarom eiwitten van de andere kant van de wereld importeren als je ze uit het klavergras bij jou om de hoek kunt halen?
Op dit moment wordt eiwitpoeder gebruikt in dierenvoer, maar waarom zouden we daar stoppen? Wij zien een toekomst waarin eiwitpoeder uit gras een onderdeel wordt van menselijke voeding. Het draait allemaal om je groenten eten. Stel je voor hoeveel CO2 we daarmee zouden besparen!
Dit is hoe wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN ondersteunen
Wij ondersteunen een breed scala aan duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Hier zijn drie doelen waarop wij echt een verschil kunnen maken. Verschillende van deze doelen stonden al op onze agenda lang voordat de VN-doelen zelfs maar waren vastgesteld.
Geen honger
Wij helpen bij het creëren van duurzame landbouwsystemen die de voedselproductiviteit verhogen en ecosystemen in stand houden. Dit versterkt het aanpassingsvermogen aan klimaatverandering, extreem weer, droogte en overstromingen.
Schoon water en sanitair
Wij helpen bij de bescherming van watergerelateerde ecosystemen door de behoefte aan chemicaliën en meststoffen te verminderen en door droogtetolerante grasrassen te ontwikkelen die minder water nodig hebben.
Klimaatactie
Wij dragen bij aan het waarborgen van veerkracht en aanpassing aan klimaatgerelateerde risico's en natuurrampen.
Duurzaam handelen is altijd actueel
Hoewel duurzaamheid tegenwoordig vaak besproken wordt, vormt het al decennialang de kern van ons bedrijf.
Misschien zie je het niet meteen, maar een klein zaadje kan een grote impact hebben op het milieu. Hier zijn drie duurzame feiten over onze groene bijdrage:
- Gras absorbeert meer CO2 dan elk ander landbouwgewas, dankzij een lange groeiperiode en omdat het meerdere seizoenen in de grond blijft. Om de groene doelstellingen te ondersteunen, werken we voortdurend aan het kweken van duurzame grassoorten met een grotere wortelmassa en diepere wortelsystemen, die in staat zijn om nog meer CO2 op te nemen en op te slaan.
- We moeten wereldwijd meer voedsel produceren om een groeiende bevolking te voeden. Dit is geen gemakkelijke opgave vanwege klimaatveranderingen en toenemende beperkingen op het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Toch doen we er alles aan om rassen te ontwikkelen die een hogere opbrengst geven en beter bestand zijn tegen droogte en ziekten, wat bijdraagt aan efficiënter grondstofgebruik. Festuloliums zijn een goed voorbeeld van deze vooruitgang.
- Onze velden met gras, klavers, luzerne en kruiden spelen een positieve rol bij het beschermen van biodiversiteit. Deze weilanden bieden niet alleen prachtige bloemen, maar ook voedsel voor bijen en andere insecten.
Duurzaamheid is een teamsport
Het vraagt veel slimme koppen om duurzame zaden en planten te ontwikkelen die helpen middelen te besparen en de productiviteit te verhogen.
We werken nauw samen met vooraanstaande instituten zoals de Universiteit van Kopenhagen, Aarhus Universiteit in Denemarken en AgResearch in Nieuw-Zeeland om duurzamere producten te ontwikkelen.
Door kennis te delen, vinden we samen nieuwe en betere manieren om sterkere, tolerantere en duurzamere grassen, klavers, luzerne en bieten te kweken.