Zaadcertificering en kwaliteit
Internationale zaadhandel is terecht onderworpen aan een certificeringsregime. Zaad leveren volgens nationale en internationale certificeringsnormen is voor ons vanzelfsprekend, omdat we wereldwijd zaad exporteren en al jaren volgens certificeringsnormen produceren. Certificering garandeert dat het zaad dat je bij ons koopt uniform, betrouwbaar en van de verwachte kwaliteit is. Ons certificeringsprogramma voor zaden omvat veldinspecties, zaadmonsters, laboratoriumtests en teeltcontroles. In elke fase produceren we zaden waarop je kunt vertrouwen.
Regelmatige veldinspecties dragen bij aan de beste groeiomstandigheden
Om het beste zaad te laten groeien, beginnen we met de beste groeiomstandigheden:
- Schone velden met weinig onkruid
- Goed gevestigde gewassen
- Geoptimaliseerde strategie voor meststoffen, onkruidbestrijding en groeiregulatoren
- Ideaal oogstmoment gevolgd door optimale verwerking en droging
Onze teeltadviseurs werken nauw samen met onze telers in elke fase van contractondertekening tot oogst en levering. Ze bezoeken elk veld drie of vier keer per seizoen, en bieden zoveel gratis advies en praktische ondersteuning als onze telers nodig hebben om zaad te produceren dat voldoet aan de eisen van een veeleisende markt.
Door onze expertise te combineren met de vaardigheden van ervaren zaadtelers, krijgen we een topkwaliteit gewas uit velden die geoptimaliseerd zijn voor zaadproductie. We behalen de beste oogst voor onze telers en de beste kwaliteit voor onze klanten.
Gecertificeerd zaad is betrouwbaar zaad
Elke grassoort moet geregistreerd zijn om gecertificeerd te worden. Dit betekent dat het vermeld moet staan in een van de catalogi van Nederlandse, EU, of OESO plantenrassen. Om binnen de EU verkocht te worden, moet het ras echter in de Nederlandse of EU catalogi staan.
Geen enkel zaad krijgt een vermelding in een plantenrassencatalogus zonder eerst een uitgebreide technische analyse te ondergaan. Het moet voldoen aan normen voor:
- Onderscheidbaarheid
- Uniformiteit
- Stabiliteit
- Landbouwwaarde op basis van:
- Opbrengst
- Weerstand tegen schadelijke organismen
- Reactie op de omgeving
- Kwaliteitskenmerken
Zaadgeneraties of -categorieën
Certificeringsnormen zijn afhankelijk van de generatie of 'categorie' van een zaad. In het begin selecteren we een klein deel van het materiaal voor vermeerdering. Dit materiaal wordt niet noodzakelijkerwijs onder officiële controle geproduceerd. Alle volgende generaties moeten strikt worden gecontroleerd door een officiële certificeringsautoriteit.
De vereisten voor de eerste generaties (basis- en prebasiszaad) zijn hoger dan voor latere generaties gecertificeerd zaad (C1/C2). De latere generaties vormen de basis waarop we zuiver, uniform gecertificeerd zaad van hoge kwaliteit produceren.
Behouden van uniformiteit
We bewaren een standaardmonster van elk ras. Deze standaard is een levend voorbeeld van hoe elk ras zou moeten presteren. Monsters van gecertificeerde zaden vergelijken met de standaard staat bekend als nacontrole. Op ons Post Control Station zaaien we monsters van gecertificeerd zaad naast het standaardmonster. Door de twee monsters gedurende het groeiseizoen te vergelijken, kunnen we nagaan of de gecertificeerde monsters precies presteren zoals de standaard. Dat garandeert uniformiteit.
Veldinspecties
Alle velden die gebruikt worden voor zaadveredeling worden geïnspecteerd door officiële of geautoriseerde veldinspecteurs. Voor deze vroege generaties van een ras hanteren de inspecteurs de meest strenge normen. Ze controleren:
- Identiteit en zuiverheid van het ras
- Zuiverheid van de soort
- Aanwezigheid van wilde haver (Avena fatua)
- Nabijheid van kruisbestuivende soorten
- Onkruid
- Ziektes
Monstername en analyse
Zaad dat de veldinspectietesten doorstaat, wordt geoogst en schoongemaakt. Een bevoegde zaadmonsternemer verzegelt en labelt de partij zaden en neemt monsters voor testen.
Alle zaadtesten vinden plaats in ISTA-geaccrediteerde laboratoria. Zij sturen hun resultaten direct naar de toezichthoudende autoriteiten. Als het monster niet voldoet aan de EU-normen, kan de zaadpartij niet worden gecertificeerd. De labels worden van de partij verwijderd.
Autorisatie van het zaadtestlaboratorium
DLF heeft twee ISTA-geaccrediteerde laboratoria in Denemarken en één in Nederland. Alle zijn door de certificeringsautoriteiten geautoriseerd om monsters voor certificeringsdoeleinden te testen. De laboratoria voldoen aan de ISTA-vereisten:
- Geschikte locaties en apparatuur
- Goedgekeurd beheer- en kwaliteitsborgingssysteem inclusief opvolging van non-conformiteiten en geschreven procedures
- Geschikte kwalificaties en officieel geëxamineerde en geautoriseerde zaadanalisten
- Zaadtestmethoden volgens de ISTA-regels
- Laboratoriumprestaties gecontroleerd door interne en externe audits en bekwaamheidstests
Bij zaadtesten is geen ruimte voor fouten. Daarom wordt 5% van onze monsters opnieuw getest door een officieel zaadtestlaboratorium. De autorisatie wordt verleend door de certificerende autoriteit.
Autorisatie van zaadmonsternemers
Bij DLF gebeurt de monsterneming van zaad onder officieel toezicht. De autorisatie wordt verleend door de certificerende autoriteiten, en we voldoen aan de vereisten:
- Kwaliteitsborgingssysteem, opvolging van non-conformiteiten en geschreven procedures
- Praktische en theoretische training, officieel geëxamineerde en geautoriseerde monsternemers
- Monsternemingstools en -methoden die voldoen aan de ISTA-vereisten
- Aangewezen verantwoordelijke voor de monsternemingsactiviteit
- Monsterneming onder officieel toezicht met jaarlijkse audit en controlemonsterneming
Onze drie ISTA-geaccrediteerde laboratoria
DLF beschikt over drie door ISTA (International Seed Testing Association) geaccrediteerde laboratoria: twee in Denemarken en één in Nederland. Deze accreditatie betekent dat onze zaadtestlaboratoria kunnen testen volgens de internationale regels van ISTA voor zaadtesten en ISTA Orange International Seed Lot Certificaten kunnen uitgeven.
ISTA-accreditatie
Het verkrijgen en behouden van een ISTA-accreditatie is een uitdaging. Onze laboratoria moesten door onafhankelijke auditteams worden beoordeeld en geverifieerd om geaccrediteerd te worden. Om de accreditatie te behouden, controleren auditteams regelmatig of onze standaarden en kwaliteitsborging nog steeds voldoen aan de ISTA-normen. We zijn ook verplicht om deel te nemen aan bekwaamheidstesten voor de soorten waarvoor we geaccrediteerd zijn.
Voor meer informatie over de testmethoden en gewasgroepen waarvoor elk DLF-laboratorium is geaccrediteerd, klik op de onderstaande links: