Wat is het verschil tussen onze voederbietenrassen?
Opbrengst, ziektetolerantie en drogestofgehalte. Lees hier hoe onze verschillende rassen presteren.
Wij bieden vier voederbietenrassen aan. De voederbiet Elicieuse is hét nieuwe toonaangevende voederbietenras op de aanbevolen Nederlandse en Belgische rassenlijst. Met een unieke balans tussen rhizoctonia-tolerantie en drogestofopbrengst per hectare is dit ras de topper voor veehouders.
De voederbiet Bergman heeft een hoog drogestofgehalte, waardoor deze biet wat harder is. Perfect voor akkerbouwers die voederbieten willen telen om te verhandelen aan veehouders uit de omgeving. De voederbieten Delicante en Bangor zijn traditionele voederbieten. Deze zachtere voederbieten zijn perfect voor veehouders die hun koeien verse voederbieten willen voeren.
Lage schietgevoeligheid voederbieten: zaai eerder voor meer opbrengst
Alle voederbietenrassen van DLF zijn zo veredeld dat deze veel minder schietgevoelig zijn. Met voederbieten van DLF kun je al tot een maand eerder beginnen met voederbieten zaaien, dus vanaf half maart. Wanneer de voederbieten vroeg gezaaid worden, betekent dat dat zij een langer groeiseizoen hebben, dan weer de bieten pas in april gezaaid worden. Wanneer de bieten langer hebben om te groeien betekent dit dat er aan het eind van het seizoen een hogere opbrengst geoogst kan worden.
Voederbiet Elicieuse
Hoge opbrengst en ziektetolerant
De Elicieuse is ons nieuwste ras en een topper op de Nederlandse en Belgische rassenlijsten. Deze biet is een alleskunner!
✔ Sterke ziektetolerantie – dankzij zijn goede rhizoctonia tolerantie geeft deze biet de beste garantie op een goede oogstopbrengst
✔ Beste bladgezondheid van de rassenlijst – hierdoor blijft de biet langer doorgroeien in het najaar, wat nog hogere opbrengsten oplevert
✔ Hoge opbrengsten & laagste kostprijs – dankzij de hoge opbrengsten heeft deze biet de laagste kostprijs per kg/drogestof onder de rhizoctonia-tolerante rassen
✔ Breed inzetbaar – deze biet is geschikt voor zowel kuilen als vers voeren.
Eigenschappen:
- Drogestofgehalte biet van ca. 17-18%
- Hoge drogestofopbrengst
- Erg goede cercospora tolerantie
- Goede meeldauw tolerantie
- Minder schieters dan gemiddeld
- Rode kegel ovaalvorming biet
Voederbiet Bergman
Veel tonnen, makkelijk te oogsten
Bergman heeft een hoog drogestofgehalte en is makkelijk te oogsten. Deze biet is de juiste keuze voor de akkerbouwer die voederbieten teelt voor veehouders uit de omgeving. Doordat deze biet wat harder is, is inkuilen de beste manier van bewaren en vervoederen. Bergman heeft een zeer lage schietgevoeligheid, waardoor deze al vanaf half maart gezaaid kan worden.
Eigenschappen:
- Drogestofgehalte biet van ca. 22%
- Rhizomanietolerant
- Hoge drogestofopbrengst
- Gelijkmatige hoogte boven de grond (ca. 6 cm)
- Wat hardere biet, goed geschikt om te versnipperen en in te kuilen
- Ideaal voor akkerbouwers die voor veehouders telen
Voederbiet Delicante
Hoge opbrengst, perfect om vers te voeren
Delicante is een traditionele voederbiet met een wat lager drogestofgehalte. Deze biet is hierdoor wat zachter en daarmee perfect voor veehouders die voederbieten vers willen voeren.
Eigenschappen:
- Drogestofgehalte biet van ca. 16%
- Hoogste verse opbrengst
- 30-40% boven de grond
- Zachtere voederbiet, daardoor goed geschikt om vers te voeren
- Witte biet
Voederbiet Bangor
Sterke en hoge prestaties
Bangor is ook een wat meer traditionele voederbiet met een wat lager drogestofgehalte. Deze biet is hierdoor wat zachter en daarmee perfect voor veehouders die voederbieten vers willen voeren.
Eigenschappen:
- Drogestofgehalte biet van ca. 18%
- Zeer gladde biet
- Gemakkelijk te oogsten
- Zeer laag grondtarra
- Ook goed geschikt om te versnipperen in te kuilen
DLF voederbietenrassen worden beproefd door Wageningen University & Research
Naast onze eigen onderzoeken worden onze rassen ook beproefd door WUR Open Teelten. In dit onderzoek worden onder andere drogestofgehalte van de biet, vroegheid grondbedekking en gezondheid van het blad beoordeeld. Bekijk hier het Rassenbulletin Voederbieten voor zand- en kleigronden 2025.